Arganový olej - Účinky

Marocké ženy už dlho používajú arganový olej na ochranu pokožky pred poškodením slnečným žiarením. Našťastie už je dostupný aj u nás, a Slovenky majú možnosť využiť jeho priaznivé účinky.

Vyrába sa z jadier, ktoré rastú na argánových stromoch pochádzajúcich z Maroka. Arganový olej sa bežne používa lokálne aj perorálne na zlepšenie zdravia pokožky, vlasov a nechtov. Obsahuje množstvo rôznych prospešných vlastností a vitamíny, ktoré tvoria účinnú kombináciu na posilnenie zdravia pokožky.

Pozitívny vplyv arganového oleja na pokožku

Výskumu benefitov arganového oleja sa venovali viaceré štúdie. Jedna z nich zistila, že antioxidačná aktivita v arganovom oleji pomáha chrániť pokožku pred poškodením voľnými radikálmi spôsobeným slnkom. Tým sa zabránilo spáleniu slnkom a hyperpigmentácii. Z dlhodobého hľadiska môže dokonca pomôcť predchádzať vzniku rakoviny kože vrátane melanómov.

Arganový olej je tiež vynikajúci na hydratáciu pokožky, preto sa pridáva do pleťových vôd, mydiel alebo aj do kondicionérov na vlasy. Je to vďaka veľkému množstvu vitamínu E, ktorý je v tukoch rozpustným antioxidantom, ktorý môže pomôcť zlepšiť zadržiavanie vody v koži.

Arganový olej má dokonca liečivé účinky, pretože má antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Tieto pomáhajú zmierniť symptómy radu rôznych zápalových kožných ochorení, ako je psoriáza a rosacea. Pri psoriáze sa olej nanáša priamo na postihnutú kožu, na rosaceu zaberajú perorálne doplnky.

Ďalším problémom, ktorý pomáha arganový olej riešiť, je hormonálne akné. To je často výsledkom prebytočného kožného mazu spôsobeného hormónmi. Arganový olej má anti-mazové účinky, ktoré ho môžu účinne regulovať. To môže pomôcť pri liečbe niekoľkých rôznych typov akné a podporuje hladšiu a pokojnejšiu pleť. Pozitívne výsledky používania oleja, alebo krému s jeho obsahom, by sa mali dostaviť už po štyroch týždňoch.

Pozitívny vplyv arganového oleja na vlasy

  • Hydratácia: Arganový olej je bohatý na mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať vlasy hydratované. To je obzvlášť užitočné pre suché a poškodené vlasy.
  • Zmierňovanie krehkosti: Vďaka svojej schopnosti preniknúť do vlasov a dodávať im vlhkosť a výživu môže arganový olej znížiť krehkosť vlasov a zlepšiť ich celkovú pevnosť.
  • Ochrana pred poškodením: Arganový olej obsahuje aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť vlasy pred škodlivými vplyvmi životného prostredia, ako sú UV žiarenie a tepelné úpravy.
  • Boj proti krepateniu: Pravidelné používanie arganového oleja môže pomôcť znížiť krepatenie vlasov a zlepšiť ich hladkosť a lesk.
  • Podpora rastu vlasov: Vďaka obsahu vitamínov a minerálov môže arganový olej podporovať zdravý rast vlasov a prispieť k posilneniu vlasových folikulov.
  • Zmierňovanie podráždenia pokožky hlavy: Arganový olej má tiež protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť podráždenú alebo svrbivú pokožku hlavy.

 

Ak chcete využiť tieto výhody, môžete arganový olej používať ako ošetrenie pred umytím vlasov, ako kondicionér alebo ako finálnu úpravu na dodanie lesku a hladkosti vlasom.

Arganový olej Argan cosmetics spĺňa všetky predpoklady, aby sa staj mimoriadne obľúbeným produktom našich žien. Ocenia ho aj fanynky doma vyrábanej kozmetiky, môžete ho použiť pri výrobe domácich krémov, mydiel, šampónov; alebo si pripraviť uvoľňujúci a vyživujúci horúci kúpeľ.