Ako sa vyrába marocký arganový olej?

Argánový olej, označovaný aj ako tekuté alebo marocké zlato, je jedným z najcennejších olejov na svete. Vyrába sa len na jednom mieste na svete – v Maroku a jeho produkcia je mimoriadne náročná. Stojí za ním tvrdá práca, skúsenosti a množstvo času.

Celé to začína pri strome menom arganovník, ktorý rastie v Maroku. Je vzácny, pretože sa nedarí vypestovať nikde inde na zemi a oblasti jeho výskytu sú dokonca zapísané v svetovom dedičstve Unesco. Arganové plody dozrievajú okolo júna alebo júla, keď začnú naberať žltú farbu. Argánový olej sa z nich vyrába dvoma spôsobmi – tradičnou, ručnou metódou a za pomocou moderných strojov.

Tradičná výroba

Na výrobe argánového oleja sa tradične podieľajú marocké ženy. Akonáhle plody dozrejú a popadajú na zem, ženy ich ručne pozbierajú a nechajú vyschnúť na čerstvom vzduchu. Argánové orechy sa následne rozbíjajú pomocou dvoch pevných skál. Plody sú extrémne odolné a náročné na otvorenie, preto si tento proces vyžaduje prax a zručnosti.

Jadrá sa následne pomelú a lisujú za studena. Výsledkom je zlatý argánový olej, ktorý sa zbiera, filtruje a plní do fliaš. Celý proces výroby je pomalý a náročný. Jedna marocká žena musí pracovať tri dni a použiť približne 30kg surových plodov, aby vyrobila liter oleja. Aj to je dôvod, prečo je tradičný argánový olej taký vzácny a cenný.

Moderné mechanické lisovanie

Nevýhodou tradičnej výroby je, že výsledný olej má nižší obsah živín a vyšší podiel vody. Miestni preto začali v posledných rokoch využívať modernejšie metódy na extrahovanie oleja. Vďaka vysokému záujmu o argánový olej si množstvo marockých fariem mohlo dovoliť kúpiť moderné mechanické lisy, ktoré extrahujú a za studena lisujú olej.

Vďaka mechanickému lisu je celý proces o niečo rýchlejší a jednoduchší. Veľkou výhodou je, že sa vďaka nemu výrobcom podarí dosiahnuť nižší podiel vody v oleji. Vďaka tomu je výsledný produkt kvalitnejší, má vyšší obsah živín a dlhšiu trvanlivosť.

Zaujímavosti o výrobe argánového oleja na záver:

  • Jeden arganovník vyprodukuje 120 – 180kg plodov
  • Z jedného arganovníku môže počas dobrého roku vzniknúť 5 litrov oleja
  • Argánovník dorastá do výšky 8- 10 metrov a môže sa dožiť až 200 rokov
  • Marocký kráľ vyhlásil, že v argánovom poľnohospodárstve môžu pracovať len ženy, aby zostal verný tradícii