Kto garantuje kvalitu arganového oleja?

BIO sem, BIO tam. S týmito tromi písmenami sa nám spája zelená farba, ale hlavne bezpečnosť. Bezpečnosť potravín a prírodných surovín, nezávadnosť ich výroby a bezproblémové užívanie. Ale je všetko BIO, čo sa ako BIO tvári? V tomto článku nájdete certifikáty, ktoré by mal najlepší arganový olej na tvár spĺňať.

Rastlinná kozmetika alebo kozmetika na rastlinnej báze?

Arganový olej z Maroka, napríklad ten náš, je lisovaný za studena z plodov arganovníka. Znamená to, že je prírodný. Rozdiel medzi tým, či je produkt prírodný, alebo vyrobený na prírodnej báze, je zjavný. Napriek tomu o ňom veľa ľudí nevie.

Prírodný arganový olej je vyrobený z rastlinných surovín, ktoré boli dopestované v prirodzených a vyhovujúcich podmienkach. Naopak kozmetika na prírodnej báze dáva iba prázdny prísľub, že “pravdepodobne” obsahuje prírodné zložky.

Na to, aby ste zistili, či je arganový olej naozaj BIO, potrebujete poznať certifikáty, ktoré spĺňa.

Certifikáty: Náš arganový olej ich spĺňa všetky

Vzhľadom k tomu, že sa arganový olej používa na tvár, na pleť, na akné aj na vlasy a nechty, je nevyhnutné, aby bol zdravotne nezávadný.

 

Zárukou kvality sú nasledujúce certifikáty:

  • USDA (zaručuje 95 % organických zložiek)
  • Ecocert (zaručuje 95 % rastlinných zložiek, pričom aspoň 10 % zo všetkých zložiek sú zložky organické)
  • Ecocert Natural (95% všetkých zložiek prírodného pôvodu.    Z toho 5% všetkých zložiek a 50% rastlinných zložiek je ekologického pôvodu)
  • Agriculture Biologique (označuje sa skratkou BIO a garantuje     95 % prírodných zložiek)
  • Ecologique (skratka ECO zaručuje 95 % prírodných zložiek, 50 % rastlinných zložiek a 5 % organických zložiek)
  • NSF (zaručuje 70 % organických zložiek. Zvyšných 30 % však môže tvoriť čokoľvek, preto tento certifikát nie je sám o sebe postačujúci)

 

Produkt bez týchto certifikátov, hoci o sebe tvrdí, že je vyrobený z organických zložiek, môže obsahovať až 30 % nešpecifikovaných, častokrát zdraviu škodlivých látok.

Všetky certifikáty, ktoré arganový olej spĺňa, nájdete na obale. Ak tam nie sú, hľadajte ďalej. Ak sa vám hľadať nechce, spoľahnite sa na nás. Náš arganový olej z Maroka spĺňacertifikáty USDA, ECOCERT a Agriculture Biologique. Okrem toho je plný vitamínov, esenciálnych mastných kyselín, karotenoidov a fytosterolov.