Ako si správne vybrať arganový olej

Arganový olej je vyhľadávaný po celom svete pre svoje omladzujúce účinky na pleť. Obsahuje antioxidanty, čistí pleť od škodlivých látok, ktoré spôsobujú nedokonalosti, unavený a mdlý vzhľad.

Dokáže liečiť aj vážne dermatologické problémy, ako je akné či ekzém. Veľmi účinne hydratuje vlasy, dodáva im lesk. A to všetko bez toho, aby vlasy a pokožku zaťažil nadmernou mastnotou.

 

To je všetko úžasné, ale....

Pravý arganový olej je vzácny a jeho účinky sú očividné už od prvého použitia. Kvôli vysokému dopytu sa však trh zaplavil lacnejšími napodobeninami, ktoré obsahujú prímesi, vodu a iné látky, ktoré jeho kvalite nelichotia.

Len pravý arganový olej skutočne účinkuje. Za svoju výnimočnosť vďačí kombinácii tradičnej ručnej výroby (oriešky stále čistia marocké ženy) s účinným lisovaním kvalitnými strojmi.

 

Podľa čoho spoznáte kvalitný arganový olej?

Pravý, za studena lisovaný arganový olej má niekoľko vlastností, ktoré nie je možné napodobniť rafinovaným výrobkom. Pozorne sledujte:

Zloženie

Váš prvý pohľad by mal smerovať na informácie o zložení na obale. Hľadáte 100% arganový olej, nič viac, nič menej. Za studena lisovaný, pôvodom z Maroka, označenie BIO je samozrejmosťou.

Balenie

Tmavé sklo ochráni arganový olej pred oxidáciou. Preto vám odporúčame uprednostniť oleje v sklenených nádobkách pred tými plastovými.

Cena

Arganový olej nie je lacný kozmetický výrobok. Jeho výroba je veľmi prácna a nákladná. Vytvoriť podmienky na pestovanie arganovníkov u nás nie je možné – preto je nutné olej dovážať z jeho rodného Maroka. Nižšia cena teda značí, že pravdepodobne nejde o pravý arganový olej.

Farba

Tu sa dostávame k vlastnostiam, ktoré rozoznáte, až keď budete mať arganový olej doma. V Maroku nazývajú arganový olej aj tekutým zlatom. Je to pre jeho typickú, nezameniteľnú zlatožltú farbu.

Vôňa

Pravý a čistý arganový olej má jemnú orieškovú vôňu, ktorá vyprchá krátko po nanesení na pokožku. Neobsahuje žiadne umelé parfumy.

Konzistencia

Arganový olej má hutnú konzistenciu a na pokožke zanecháva pocit ochranného balzamu. Vstrebáva sa pomerne rýchlo.

Rada na záver: nakupujte len od overených, certifikovaných predajcov. Pomôžu vám recenzie a dobré meno výrobcu – to je cesta, ako znížiť pravdepodobnosť, že natrafíte na nekvalitný výrobok. Jeho skutočné blahodarné účinky pocítite, až keď si ho vyskúšate na vlastnej koži.

 

 

Zdroje informácií:

https://qnet-india.in/5-ways-tell-pure-argan-oil/

https://www.quora.com/How-can-you-tell-if-Argan-Oil-is-100-real

Zdroj obrázka:

https://www.freepik.com/free-photo/front-view-argan-oil-arrangement_13863020.htm#page=3&query=argan+oil&position=16