Arganový olej

Argánový olej je prírodným zázrakom tradične vyrobeným z orechov z arganového stromu, ktorý rastie prevažne medzi Marakešom a Agadirom v Maroku. Orechové jadrá, ktoré na stromoch rastú a ručne zbierajú, sú lisované za studena na čistý arganový olej. Tento olej je organický a vegánsky produkt a v niektorých prípadoch sa spracováva aj dvakrát, aby bol úplne očistený od akéhokoľvek zápachu.

Okrem toho sa vyrába aj arganový olej určený pre kulinárske účely, kedy sa orechy pred lisovaním a extrakciou oleja opražia. 

Arganový olej sa vyrába čo najtradičnejšie, preto sa tento produkt považuje za veľmi cenný. Tak, ako iné oleje, aj tento je naplnený povzbudzujúcimi účinkami. Vyznačuje sa vysokým obsahom antioxidantov, má vysoký podiel vitamínu E, ktorý minimalizuje poškodenie voľnými radikálmi a esenciálnych mastných kyselín, ktoré obnovujú elasticitu suchej pokožky.

Arganový olej nie je len vhodným pomocníkom pri ošetrení pleti, ale aj na vyživenie vlasov a vlasovej pokožky. Slúži ako kondicionér pre krepovité a zničené vlasy, a navyše hydratuje každý prameň, vďaka čomu sa vlasy stávajú zvládnuteľnejšími.

Arganový olej prirodzeným spôsobom zlepšuje štruktúru pleti a po jeho dôkladnom vmasírovaní sa pokožka stáva viac napnutou a sviežou. Hladkosť oleja zanecháva na pokožke jemný lesk, ktorý ale nepôsobí mastne ale žiarivo.

Ak ráno aplikujete arganový olej na pokožku pre hydratáciu suchých miest, odstránite tak aj jej drsnosť a minimalizujete zbytočnú tvorbu mazu po celý deň. Počas celého dňa vytvára arganový olej ochrannú bariéru na vašej pokožke a zabraňuje nepríjemným dráždivým vonkajším vplyvom. Pri aplikácii pred spaním zaisťuje olej maximálne omladenie a protizápalové účinky. Ráno sa zobudíte svieža so žiarivou pokožkou.

Veľmi vhodným je arganový olej pre tehotné ženy a malé bábätká. U tehotných žien pozitívne vplýva na pokožku rastúceho bruška pre zabránenie vzniku strií. Citlivá pokožka malých detí takisto ocení arganový olej a jeho jemnosť.

Nie len najmladší, ale aj ľudia vo vyššom veku môžu arganový olej využiť. Okrem aplikácie na suchú starnúcu pokožku je vhodným na boľavé kĺby pri reume alebo artritíde.    

Ak máte chuť zrelaxovať a odpočinúť si po dlhom dni, arganovy olej je jedným z najvhodnejších prípravkov, ktorý môžete použiť samostatne, alebo kombinovať s inými prírodnými maslami a olejmi.